Světlé, jemné chloupky na obličeji téměř každá žena. Jsou téměř neviditelné. Ovšem co s nimi, když začnou být hrubší a tmavší? Takovéto  chloupky na bradě představují problém, který by mnoho zástupkyň nežného pohlaví jednou  provždy rádo eliminovalo . Jak se jich zbavit? Než však začnete, zpozorněte.  Ač je jejich výskyt  většinou přirozený, v některých případech může značit i zdravotní problémy.

Kdy se vypravit k lékaři 

Máte-li hodně hnědé či černé vlasy, existuje větší pravděpodobnost toho, že se v průběhu let tmavé chloupky na vašem obličeji objeví. S podobnou variantou můžete počítat i v případě, že si svoji babičku či maminku pamatujete jako ženu, která také s chloupky na obličeji bojovala. Prostě dědičnost. 

Kdy zpozornět? 

  • V případě, že se vám chloupky začaly najednou objevovat ve větší míře než doposud. 
  • Chloupky jsou tmavé a hrubé. 
  • Kromě růstu chloupků na sobě pozorujete i problémy s menstruací, přibývání na váze, bolesti hlavy či padání vlasů.

V těchto případech raději navštivte lékaře. Růst chloupků na bradě má spojitost  s hormony produkovanými v ženském těle. Jejich nenadálé objevení může například ukazovat na nadbytek mužských hormonů – androgenů. Popřípadě  na hormonální nerovnováhu, která být projevem v různých nemocí jako je třeba syndrom polycystických vaječníků.  Určit správnou diagnózu už je jen v kompetencích specialistů. S tím internet nepomůže.  

V případě jakýchkoliv pochyb je vždy lepší na vyšetření raději zajít než nejít. 

Občasné chloupky se objevují hlavně v důsledku stárnutí 

S nárůstem věku můžete počítat s tím, že se vám začnou tvořit i nepříjemné, ale ojedinělé chloupky na obličeji. Nejvíce zasažené budou hlavně ženy, které se celý život pyšní velmi tmavými vlasy. Krom viditelných chloupků po celém těle je mohou postupem času čekat i nepříjemné chloupky na bradě.  

Chcete se jich zbavit? Jde to i trvale

Pokud vás trápí ojedinělé, ale tím více otravné chloupky, moderní medicína nabízí způsob, jak se jich zbavit.Využijte laserového ošetření. Ale pozor. Mělo by být provedeno přímo na klinice estetické medicíny nebo plastické chirurgie, ne v běžném kosmetickém salonu. 

Proč? 

  • Laser je totiž lékařský přístroj a může s ním manipulovat jen člověk s patřičným zdravotnickým vzděláním a certifikací. Pokud tento zákrok nabízí kosmetický salon, bude se spíše jednat o IPL technologii, která není tak účinná a nebude mít dlouhodobý efekt. 
  • Díky laserovému ošetření se můžete zbavit chloupků natrvalo. Už vám nikdy více nevyrostou. 
  • Jde použít na jakoukoliv partii těla. Tedy nejen na bradu, ale i na chloupky nad rty, podpaží, oblast třísel nebo nohou. 
  • Díky pokročilé technologii vás procedura nebude bolet a za chvíli bude hotovo. Samozřejmě čím větší plocha a více chlupů, tím bude doba trvání delší. 
  • Vzhledem k tomu, že proceduru podstoupíte na klinice, máte jistotu bezpečného a sterilního prostředí.  

Když chcete jít klasickou cestou

V případě, že nechcete využít služeb současných nejmodernějších technologií, můžete s chloupky zatočit i po staru. 

  • Pinzeta  – v případě, že máte jen několik chloupků, pinzeta vám bohatě vystačí. Jen to chce kvalitní pinzetu a cvik. Ze začátku bude problém chloupek vůbec chytit.
  • Pomocí nitě – jedná se o podobný proces, kdy dojde k vytržení chloupky pomocí nitě a speciálního grifu. Ten se můžete naučit pomocí internetu nebo zajít do specializovaných kosmetických salonů. 
  • Depilační pásky či cukrová vata – odstraní chloupky na nějakou dobu. Problémem je však zarudnutí pokožky, což v je v obličeji nežádoucí. Proto je vhodnější si na tento zákrok udělat čas večer, nejprve jej zkusit jen na menším množství kůže a opravdu si zjistit, zda jde krém použít i tuto partii těla.

Chloupků je lepší se zbavit než se je snažit skrýt. Na krytí rozhodně nepomáhá make-up, který je ještě více zvýrazní.  

Máte i vy nějaký tip na to, jak se zbavit nechtěných chloupků? 

Stanislava Malínková