Poslední dobou se stále přetřásají témata kvality potravin a výrobků, se kterými jsme v přímém kontaktu. Mohou totiž více či méně výrazně ovlivnit také náš dlouhodobý zdravotní stav a případně i vznik některých chronických onemocněni. Co máme na mysli? Přemýšleli jste někdy nad tím, co vše se vám může dostávat do těla? Jak působí na vaše tělo barvené látky, kosmetické přípravky, prací prášky nebo například nekvalitní potraviny? Pokud tyto věci zatím neřešíte, zkuste se nad nimi zamyslet. Můžete zlepšit vaše zdraví a také budoucnost! 

Prací prášky a aviváže

Tato naprosto běžná věc v podstatě denní potřeby vzbuzuje vášnivé diskuze. Tématem je samozřejmě nezávadnost. V tomto případě může být pravdivé pořekadlo: Stokrát nic umořilo osla… ano, i prací prášky a zjemňující voňavé aviváže jsou plné dráždivé chemie. U dětí mohou způsobovat kontaktní dermatitidu, až atopické ekzémy. Ekvivalentem, který může prášky nahradit, je buď praní v obyčejném mýdle, prací sodě, nebo třeba v pracích koulích. 

Oblečení pro nejmenší

Pokud máme malé miminko, vždy velmi pečlivě dbáme na to, aby jeho život neohrožovaly žádné nebezpečné látky. Postýlku vybíráme s netoxickou barvou, hračky s atestací, kojenecké soupravy z nejjemnějších přírodních materiálů. Totéž platí samozřejmě pro vybavení do kočárku nebo u hnízdečka pro miminka, které jsou v těsném kontaktu s kůží kojence. Nám se moc líbí nabídka těchto druhů vybavení z těch nejlepších většinou materiálů.

Mikroplasty

Už jste o nich slyšeli? Jsou to drobné částečky plastů, které nejsou pouhým okem hned viditelné, ale bohužel se začínají vyskytovat v potravinách a ve vodě, kterou pijeme. Tento trend je velmi silný a je jen na nás, jak s ním naložíme. Do budoucna bude třeba se v co největší míře plastům vyhnout. Nekupovat PET lahve, igelitové sáčky, hračky a výrobky z plastu, které mají variantu v jiném materiálu. Mikroplasty jsou největším strašákem kvůli svému velmi negativnímu vlivu na lidskou plodnost.  

Kosmetika

Klasická masová drogerie na nás útočí obsahem parabenů a silikonů a emulgátorů. V malém množství se zdají být bezpečné, ale opak je pravdou. Opakovaným a dlouhodobým kontaktem s těmito materiály mohou vznikat alergie a kožní problémy. A jaké je řešení? S novým tisíciletím začala vznikat spousta firem, které se věnují výrobě zásadně nezávadných kosmetických produktů, které čerpají výlučně z přírodních zdrojů a některé jsou dokonce bio. Užijte si jako my přírodních olejů z darů země a nádherných vůní z květin, ovoce a koření! 

Potraviny jedině kvalitní!

Vaše tělo bude tak zdravé, jak zdravé jsou potraviny, které konzumujete. Ať je řeč o ovoci, zelenině, obilovinách nebo třeba masu. Preferujte kvalitu a vaše tělo se vám za ni odmění! My volíme pěstování ovoce a zeleniny na vlastní zahrádce. A pokud vás to nebaví, najděte si nějakého soukromého dodavatele. Jakmile ochutnáte maso koupené ze dvorku, jistě nám dáte zapravdu, že s nekvalitní chutí rychle vykrmeného masa ze supermarketu se to opravdu nedá srovnat. Bude vás to stát o něco více prostředků, ale uvidíte, že s kvalitními potravinami budete také daleko méně plýtvat! 

I bydlení je ve hře!

Materiály, které vás obklopují, mohou negativně ovlivňovat zdravotní stav. Pokud rekonstruujete svůj byt nebo dokonce stavíte dům, bedlivě si vybírejte materiály, které použijete. Mnoho z nich totiž obsahuje škodlivé těkavé látky, které mohou při dlouhodobém vdechování poškozovat imunitu člověka a způsobovat například dýchací potíže nebo i vážnější civilizační choroby. Nežijte v nezdravém prostředí! 

Jsou tato témata pro vás zajímavá? Přidejte do komentářů, jakým způsobem chráníte svoje zdraví před vlivem zvenčí právě vy!

Stanislava Malínková