Vlasy a vlasový porost jsou vidět u každého hned na první pohled a tím pádem nám záleží, aby byly vypadaly co nejlépe. Ať muž nebo žena, všichni touží po bujné kštici v ideální barvě, hustotě a také sestřihu. Co když nám ale příroda nenadělila dlouhé blond vlasy do pasu? Nebo naopak vysněné havraní kudrny? Zavedeme vás všude, kde si s vlasy poradí profesionálové! 

Proč nemáme krásné vlasy?

Vlasy, jejich vzhled a kvalita jsou ovlivněny v prvé řadě geneticky. Kdo má takzvaně dobré geny na vlasy, může se těšit celoživotně hustou kšticí. Kdo ale zdědil po svých předcích naopak vlasy řídké a slabé, jen horko těžko s jejich kvalitou poskočí na pozici modela pro vlasové preparáty. Dalším negativním faktorem, který ovlivňuje kvalitu a množství vlasů, je špatná životospráva, některá z vážnějších onemocnění a také stres. Kdo trpí dlouhodobým stresem, často si také stěžuje na zhoršení kvality vlasů. 

Pomůže transplantace?

Dnešní moderní věda dokáže téměř nemožné. Medicínské špičky bravurně zvládnou přišít například uříznutý prst, dokážou transplantovat cizí srdce a umějí také transplantovat vlasový porost! Zdá se vám to jako příběh ze sci-fi filmu? Dnes už to není problém. Stačí se informovat o nejbližší klinice estetické chirurgie, kde vám mohou vlastní vlasy z temene přemístit tam, kde jich máte málo a odkud vypadávají. Přemístěné vlasy jsou vaše, takže opravdu nikdo nic nepozná…

Transplantace se dá také využít pro formování tvaru obočí pomocí přesunu jednotlivých chloupků, nebo se díky ní dají přesunout na vhodné místo i jednotlivé vousy. 

Vlastní krevní plazma

Existuje také metoda, při jejíž aplikaci se zastaví vypadávání vlasů a částečně se také dokáže obnovit jejich růst. Touto metodou je aplikace vlastní krevní plazmy a krevních destiček do míst, kde dochází k prořídnutí vlasů. Tato metoda se nejčastěji úspěšně aplikuje při alopecii, co jsou nově vzniklá lysá místa v místech, kde jinak vlasy běžně rostou. 

Zázračné prostředky?

V drogeriích, v lékárnách a na internetu najdete spoustu šamponů, kondicionérů a vlasových sér, které pomáhají zlepšovat kvalitu vlasů. Výsledek však nebude nejspíš dlouhodobého charakteru.

Nám se více osvědčily tabletky – přípravky speciální kombinace minerálních látek, které dokážou po několika měsících částečně podpořit rychlý růst vlasů a také jejich pevnost a vitalitu. Tyto doplňky stravy, které se dají v široké škále vybrat převážně v lékárnách, většinou zlepšují i kvalitu nehtů. 

Objevte léčivé potraviny

Pokud vašim vlasům chybějí některé potřebné vitamíny a minerály, je nejlepším způsobem konzumovat zdravé potraviny, které tyto látky obsahují. Pokud si nevíte rady s tím, které potraviny to jsou, přinášíme pár tipů, které krom dobré chuti také podpoří kvalitu vašich vlasů. 

Pomohou domácí zdroje?

Poslední dobou je mezi ženami oblíbená metoda mytí vlasů bez pomoci šamponu, takzvaná no poo metoda. A čím že si tyto ženy myjí svoji kštici? Začíná se jedlou sodou, k mytí se používá například vaječný žloutek, bylinky, žitná mouka nebo káva… a místo kondicionéru například jablečný ocet zředěný vodou. Inspirací vám může být například tato žena, které se díky zmiňované metodě vrátily kudrny. 

A jak jste na tom se svými vlasy vy? Patříte do skupiny těch šťastlivců, kteří jsou spokojení a nemusejí vymýšlet způsoby, jak zvětšit jejich objem, jak bojovat proti výraznému maštění nebo proti vypadávání? Nebo jste naopak na druhé straně barikády a spíláte svým předkům za to, jaké jste po nich zdědili vlasy? Napište nám, kolik času musíte svým vlasům věnovat, abyste byli opravdu spokojeni.

Stanislava Malínková