Pokud patříte k lidem, kterým bylo do vínku dáno celoživotně bojovat s nadbytečnými kilogramy, asi nyní kroutíte nevěřícně hlavou. Nicméně slova v titulku jsou pravdivá. Jsou lidé, jejichž metabolismus je tak rychlý, že spálí bez problému cokoliv. A kdyby jedli od rána do večera, nepřiberou ani kilogram. Má to celou řadu výhod – namátkově můžeme vybrat snadnější nákup oblečení či přiblížení se ideálu krásy. Na druhou stranu není co závidět. Člověk se může cítit slabý a okolí jej častuje soucitnými pohledy, jako by před sebou mělo nemocného člověka. A co víc – nízká tělesná váha a nedostatečné osvalení skutečně mohou v pokročilejším věku přivodit závažné zdravotní problémy. Těžko se tomu věří, ale skutečně existují i v našich zeměpisných šířkách lidé, kteří se v noci budí, protože je tlačí kosti. Proč nemohou přibrat? 

Není jídlo jako jídlo 

Jak již bylo řečeno, na vině extrémní a nezvratitelné štíhlosti bývá genetika, tedy vrozený způsob, jak tělo provádí látkovou přeměnu živin. Takto disponovaným jedincům se začne dařit přibírat až v pozdějším věku (ženám např. kolem menopauzy). Avšak spíše jde o jakési Pyrrhovo vítězství , protože vlivem hormonálních změn zbytní hlavně tuková tkáň, která “zdobí” problematické partie. Druhou možností nepřirozené štíhlosti je to, že se dotyčná osoba stravuje málo. Nebo tak špatně, že navzdory tomu, že nepociťuje hlad, je de facto podvyživená. 

Ať tak a nebo tak, zásadní chybou každého, kdo se rozhodne přibrat, by bylo jíst cokoliv v jakémkoli množství a předpokládat, že se to nějak musí projevit. Každý kdo funguje jako jakýsi “průtokový ohřívač” živin, drží sice stále stejnou váhu, ale jeho tělo se nadře zpracováním nadbytečných kalorií tak, že si klidně může vypěstovat cukrovku nebo zanést cévy zlým cholesterolem.

 Úplně nejhorší jsou potraviny, které Angličané nazývají trifles. To je výraz pro maličkost, drobnost, ale také hloupost – tedy jakési poživatelné roztomilůstky, které se možná rozplývají na jazyku, ale jejich výživová hodnota je nulová. Ještě horší je junk food, tedy průmyslově zpracovaná vysoce kalorická jídla s vysokým obsahem cukru či soli a tuku, nutričně zcela nevyhovující a nijak zvlášť vábná na pohled.

 Strava při touze po vyšší hmotnosti a větším objemu vybraných partií musí být pestrá a výživově vyvážená, přičemž dominantní roli  v ní hrají proteiny v symbióze se sacharidy jako zdrojem energie, zdravými tuky, vlákninou, vitamíny a minerály. 

Na svaly je cvičení

Je třeba si uvědomit, že to, co chceme, aby nabylo, je svalová hmota. K tomu nám pouhé zvýšení příjmu bílkovin nepomůže, aby svaly rostly, musí pracovat. Takže zkombinovat jídelníček na přibírání namáháním svalů v posilovně či jinde je přirozenou nutností. Na internetu lze snadno vyhledat sestavy cviků k posílení muskulatury, popřípadě. využít konzultací s fitness trenérem. 

Rozhodně se nepřejídat

I když se vyloučí jídla s prázdnými kaloriemi, příjem potravin i při boji s podváhou je nutné hlídat. Čím více, tím lépe zkrátka neplatí. Nadměrná konzumace proteinů může mimo jiné vést k rozvoji dny, což je dosti nepříjemné onemocnění. Navíc příjem kalorií musí být v souladu s energií vydanou během dne. Sladit tohle všechno dohromady dokáže nejlépe asi jen odborník, třeba takový, který vám na míru spočítá a předepíše krabičkovou dietu.  

Patříte mezi osoby, které závidí ostatním plnější tvary? Pokoušeli jste se někdy marně přibrat? Dovedete podle potřeby ztloustnout a zase zhubnout (jako to někdy dělají herci kvůli rolím)?  

Stanislava Malínková