Jestli si říkáte, co to je za nesmysl, protože muž snad nikdy nechce vypadat jako žena, mýlíte se. Kdo pracuje s teenagery, musel si všimnout následujícího. A sice, jak současná genderová hyperkorektnost a vzývání jakési pohlavní neutrality, aby si jedinec, až nabude rozumu a práv, mohl své pohlaví svobodně vybrat, udělaly ve hlavách dospívajících obrovský zmatek. Mnoho z nich se – a mnohdy patrně díky této společenské atmosféře – dost dlouho hledá a tráví hodiny přemýšlením o svém pohlaví a své sexuální orientaci. Odráží se to jak na chování, tak na vzhledu. Otrlí učitelé už ani nevnímají, když včerejší chlapec přijde do třídy v sukni a nalakovanými nehty, a neřeší, že ten, koho viděli před půl rokem s dívkou, se dnes vodí za ruku se sympaticky vyhlížejícím mladíkem. O porušení školního řádu se koneckonců nejedná. 

To nezhubnete

Navíc pedagogové za roky praxe už mají zkušenost, že se nakonec vše nějak ustálí a v drtivé většině případů se ze všech experimentátorů stanou heterosexuální ženy a muži – tedy nastane to, co se tak nějak dalo předpokládat již na začátku. Často však trápení spojené se sebehledáním nemusí končit tak snadno. Za vyřešenou otázkou co jsem, vyvstává druhá – jak vypadám. Ženy si ani nedovedou představit, kolik mužů trpí tím, že jim narostla na poměry jejich pohlaví extrémně velká prsa. Možná si samy vzpomenou, když se na základní škole posmívaly takto postiženým spolužákům, kteří si za to vysloužili nálepku tlusťocha, ale že se kvůli tomu může užírat nějaký úspěšný mladý muž, to jim na mysl ani nepřijde. Ve skutečnosti je to jev, který je poměrně častý, a rozhodně se nejedná o obezitu. Jde totiž o zvětšení mužské prsní žlázy, což může být projevem některých chorob, ale obvykle jen důsledkem hormonální nerovnováhy – podobné té, která ženám způsobuje, že jim rostou vousky nad horním rtem a na bradě. Gynekomastie, jak se odborně nazývá, se nedá zbavit ani cvičením, ani dietou, i když tomu okolí těžko věří. 

Kila dole prospějí v mnoha směrech

V případě výrazné gynekomastie operace nabízí jednoduché a účinné řešení. Provádí se na klinikách estetické medicíny a předchází jí podrobná anamnéza, která by mohla umožnit odhalit možné příčiny zvětšených prsou a nasadit příslušnou medikaci, která by mohla zákrok nahradit.. To se však stává jen v případě, že by nějak výrazně pochybil klientův praktický lékař, většinou jsou zákazníci k operaci plně indikovaní.   Jde o lékařský zákrok se vším všudy, kterému přecházejí všechna běžná předoperační vyšetření. Navíc se dělá ultrazvuková prohlídka inkriminovaného místa, aby se zjistilo, kolik z přebytečného objemu zabírá zbytnělá prsní tkáň a kolik je tvořeno tukem. Ať poměr vyjde jakkoliv, všechno přebytečné půjde pryč. Různit se bude jen metoda. Zatímco na tuk se použije odsátí (liposukce), tkáň žlázy bude vyňata ručně. Ato tak, že se provede relativně nepatrný řez na prsním dvorci a přes něj se trpělivě po malých částech odstraní vše, co je potřeba. Operace proto trvá cca dvě hodiny, ale jizva po ní je tak malá, že si ji sotva kdo všimne. Ve srovnání s operacemi ženských ňader odpadá část práce s modelací a náklady na implantáty, takže je operace levnější. 

Někdo z toho vyrostl

Operace gynekomastie je zákrokem pro zralé muže, protože pracováním hormonů se zvětšená prsíčka objevují už u novorozenců a poté opět v pubertě, kde skutečně postihují spíše chlapce, kteří jsou trochu při těle. V tomto věku se tělo ale vyvíjí, a až se nastolí hormonální rovnováha a přidá se zdravý životní styl, prsa se sama přiměřeně zmenší. 

Považujete zvětšená pánská prsa za projev obezity nebo náchylnosti k ní? Vadí vám pohled na takového muže v plavkách? 

Stanislava Malínková