Nechceme rozmělňovat otřepané klišé, že na velikosti nezáleží. Každý vnímá vlastní nedokonalosti včetně těch domnělých jinak a pro někoho může být skutečně nejdůležitější položkou výčtu velikost poprsí. Rozměry však nejsou to jediné, čeho se u prsou (pochopitelně je teď řeč o ženských ňadrech) cení. Neméně posuzovaná je pevnost, souměrnost, schopnost čelit gravitaci a také to, jak korespondují s typem postavy. Nechtějí toho ženy a jejich partneři až příliš po žláze, která existuje primárně pro výživu potomstva? 

Genetika je mocná čarodějka

Proč mají ženy různě velká prsa? Faktorů ovlivňujících jejich velikost je hned několik. V prvé řadě je za tím dědičnost. Stejně jako vaše geny pomáhají určovat barvu vlasů a pleti, jak jste vysocí a spoustu dalších vlastností, mají také určitý vliv na velikost vašich prsou. To neznamená, že máte zaručeno, že i vy budete majitelkami prsou velikosti C, pokud se jimi mohou pyšnit jiné ženy z vaší nejbližší rodiny. Avšak  rozhodně je to pravděpodobnější  právě pro vás než pro někoho, kdo pochází z rodiny s A-košíčkovou anamnézou. Dalšími činiteli, jež se podílejí na konečném rozměru poprsí, jsou: 

  • Váha: když se  výrazně změní, projeví se to na poprsí stejně jako na ostatních částech těla.
  • Výběr cviků, které pravidelně cvičíte: posilováním prsním svalů se prsa opticky zvětší, komplexní cvičení usilující o redukci váhy je naopak může zmenšit.
  • Hormonální antikoncepce: hormony bránící početí působí také zadržování vody v prsou, a než si na ně organismus zvykne, je zvětšení poprsí dobře postřehnutelné.
  • Menstruační cyklus: k dočasnému zvětšení prsou dochází před menstruací a tato fáze cyklu je doprovázena zvětšenou citlivostí až bolestivostí prsou. 
  • Těhotenství a stav po porodu: prsa připravení pro kojení se zvětší klidně o několik velikostí, do  původního stavu se vracejí tak rychle, jak rychle žena snižuje frekvenci kojení. Bohužel konečným důsledkem kojení bývá jisté nevratné zmenšení.
  • Věk: při menopauze nejvíce utrpí elasticita prsou. Prsa vypadají takříkajíc vytahanější a obvykle se zmenší. U  některých žen  ovšem bývá vlivem nabytí tukové prsní tkáně zaznamenán  zvětšený objem.

Prsa jen trochu větší než malá

Jak je patrné z uvedeného přehledu, zatímco většina částí těla doroste do určité velikosti a poté svůj růst zastaví, v případě prsou jde o úplně jiný příběh. Během života ženy mění svůj tvar a velikost několikrát; v průběhu měsíce nepatrně, při mateřství velmi výrazně. Problém je v tom, že ne všechny změny jsou pro ženu vítané. 

Některé trápí ňadra až příliš velká, ale většina žen sní o prsech o něco málo větších, než jim byla dána do vínku. Právě o tom je přesvědčuje současný ideál krásy, který reprezentují modelky a další celebrity. Štíhlé dívky, které se jim chtějí podobat nebo dokonce dělat kariéru ve stejném oboru, mají pocit, že ve srovnání s nimi v tomto ohledu neobstojí. Proto se rozhodnou jít dokonalosti naproti a pomoci zvýraznit svou krásu tak, že si prsa nechají mírně zvětšit. Úplně nejčastěji ale ženy potřebují opravit škody napáchané mateřskými povinnostmi. Také v tomto případě je přidání objemu pomocí implantátu spíše mikroskopické, někdy postačí jen modelace bez přidaného silikonu. 

Jak to mají muži

Velikost prsou není jen otázka něžného pohlaví. Muži řeší svoje velká prsa poměrně často, ale tak diskrétně, že se o tom moc neví. Není totiž známo, že také muži mají v prsou mléčnou žlázu. Obvykle ji drží hormony, aby nezačala růst, ale někdy se zvrtne tak, že jediným a zároveň velmi efektivním řešením je chirurgické odstranění. 

Ve kterém věku myslíte, že ženy nejvíce řeší velikost svého poprsí? Jaká je maximální přijatelná velikost prsou pro štíhlou ženu? 

Stanislava Malínková