Znáte přírodní kosmetiku? Určitě jste o ní poslední dobou slyšeli. Minimálně pokud jste matkou malých dětí. Tento druh kosmetiky zažívá v poslední době velkou oblibu a dostává se do stále více domácností. A proč byste ji měla také zkusit? Zde je hned několik důvodů.

Nejen žaludek, ale i pleť absorbuje škodliviny

Určitě už víte, že je dobré si sledovat složení potravin. Ne vše, co se prodává, je zdraví prospěšné. Nejde ani o to, že by se prodávaly potraviny, které by byly nejedlé nebo dokonce otrávené. Ale problém je spíše v množství, co se sní. Jedno nezdravé jídlo jednou za čas neublíží. Pokud jej však budeme konzumovat denně, už to bude horší 

Podobné je to i s kůží. I když je vidět čím dál tím větší snaha lidí se o svoji skladbu potravin starat, starost o to, co si člověk dává na kůži, je stále minimální. A přitom pokožka absorbuje větší část toho, s čím přijde do kontaktu. U dospělé kůže je to něco kolem 60 procent u té dětské dokonce ještě více. A to je důvod, proč se vyplatí starat nejen o to, co jíme, ale i o to, čím si mažeme naši pleť.

Složky, na které si dát pozor. A které s největší pravděpodobností v přírodní kosmetice nenajdete

  • Parabeny 

Zarazilo vás někdy, jak dlouho vlastně vydrží mýdlo nebo make-up? Poděkujte parabenům. Jejich účelem je konzervace a ochrana produktu před vlivem všech škodlivých bakterií. Jak? Prostě se tam nevytvoří. Produkty tak nejen dlouho vydrží, ale nejsou ani kontaminovány žádnými jinými vlivy zvenčí. 

Takto se může zdát, že je vlastně prospěšný. Ovšem tato vlastnost je vykoupena tím, že se jedná o endokrinní disruptor. To znamená, že svým působením narušuje hormonální rovnováhu těla, což může vést k mnoha dalším zdravotním problémům. I vážným. Takové disruptory však nenajdete nejen v kosmetice, ale i v dalších produktech. 

  • Lauryl sulfát sodný

Milujete, když vám sprchový gel nebo šampón krásně pění? A naopak jste dali stranou ten přírodní, protože vám přišlo, že pěnil málo? Za tu krásnou pěnu  může lauryl sulfát sodný neboli SLS/SLES. V kosmetice založené na použití přírodních produktů jej neseženete. Proto se vám zdá, že pění méně než ty konvenční.  A proč je lepší méně pěny a méně SLS? Třeba proto, že může vyvolat podráždění kůže. Nitrosaminy mohou být dokonce i karcinogenní.  

  • Toluen 

Určitě znáte charakteristický zápach laků na nehty nebo při barvení vlasů. Tak to cítíte toluen. Rozpouštědlo. Může ovlivňovat imunitní systém i způsobovat vrozené vady plodu. Proto se lze velmi často setkat s názorem, že by maminky v prvních fázích těhotenství měly s barvením vlasů chvíli počkat.  

  • Triklosan 

Dalším endokrinním disruptorem je také tato látka. Používáte antibakteriální mýdla? Tak tam se často nachází, protože má antimikrobiální účinky. Byl často používán v nemocnicích, kde pomáhal udržovat přístroje ve sterilní čistotě. A to je jeho výhoda i nevýhoda. Opravdu si chcete mýt ruce v něčem, co zabije všechno na vašich rukách. Nejen ty škodlivé viry a bakterie, ale i celkovou mikroflóru kůže? Hlavně u dětí by se mělo s těmito prostředky zacházet opatrně. Nadmíra užívání může  vést k alergickým reakcím, ale i vzniku astmatu nebo exému.  

Citlivá pokožka obličeje si zaslouží řádnou péči 

Obličej je výkladní skříní, proto se mu věnuje také nejvíce péče. Jeho pokožka obličeje je proto vystavena mnoha vlivům. Nejen těm venkovním, ale i kosmetickým.  Vždyť většina žen jej minimálně jednou za den natře nějakým krémem. A proto by o ni mělo být řádně postaráno kvalitními přípravky.. 

A co jsou dva nejčastější hříchy?  

  1. Neodličování se. A přitom čištění pleti obličeje je základ. Nejlépe vždy ráno a večer. A hlavně nezapomínat na odlíčení. To můžete provést například přírodním odličovacím olejem.
  2. Používání prošlé kosmetiky. Je vám ji líto vyhodit? Udělejte to. Pleti tím jenom pomůžete.

A jak jste na tom vy? Sledujete složení kosmetických výrobků?

Stanislava Malínková