Jen málo nemovitostí v Praze je nabízeno k prodeji nebo k pronájmu přímo jejich majiteli. Většina transakcí bývá zprostředkovaná realitními kancelářemi, jejichž nabídky sdružují internetové portály. Legislativa realitního byznysu je však stále volná, proto je vhodné se na jednání s realitní kanceláří dobře připravit. Koupě nemovitosti bývá jednou z největších životních investicí, a tak se vyplatí ji nepodcenit.

Nemovitosti v Praze ― Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku

Dobrá nemovitost v Praze je doslova podpultové zboží. Největší zájem je tradičně o byty všech rozměrů a dispozic. V nabídce realitních kanceláří převažují a tento článek informuje, že jsou to právě pražské a ústecké nemovitosti, které se prodají nejrychleji od okamžiku, kdy je jejich prodej inzerovaný.

Zájemce o koupi stavebního pozemku či domu čeká delší cesta. Potěšující může být skutečnost, že se růst cen domů a pozemků v loňském roce zastavil. V Praze si lze pořídit i chatku k rekreaci v některé ze zahrádkářských kolonií.

Prodej pozemku ― Vila nebo rodinný dům v ceně

Hledat vhodnou nemovitost v Praze je jako hledat onu pověstnou jehlu v kupce sena. Tato zpráva poradenské společnosti a realitních odborníků uvádí, že nedostatkovým zbožím na nemovitostním trhu jsou hlavně byty, ale v případě stavebních pozemků je výběr ještě menší; volných je totiž nedostatek. Součástí pozemků v širším centru Prahy často bývá starší nemovitost určená ke kompletní rekonstrukci nebo přímo demolici. Vzhledem k nákladům na sanaci staré stavby jsou často levnější než nově zasíťované pozemky v okrajových částech Prahy a přitom disponují benefity v podobě atraktivní polohy nebo přítomnosti vzrostlých stromů.

Ostatní pozemky s budoucí možností výstavby

Za zajímavé ceny jsou někdy nabízeny zahrady či jiné pozemky s příslibem změny územního plánu. Zde se rozhodně vyplatí nespoléhat na informace dodané realitní kanceláří a zájemce by si sám na příslušných úřadech měl ověřit, zda se skutečně počítá s výstavbou a jak velkou část pozemku je možné zastavět.

Domy a byty ― Vyhledejte si další informace

Realitní kanceláře dnes prezentují svoji nabídku na přehledných webových portálech, kde se lze dozvědět mnoho dalších informací. Zájemce tak nalezne polohu nemovitosti na mapě a může si vyhledat další údaje v katastru nemovitostí. Tak lze zjistit další užitečné informace, například o vlastnictví sousedních parcel, věcných břemenech nebo exekucích. Vzhledem k tomu, že koupě nemovitosti ani dnes není zcela bez rizika, se menší špionáž v katastru vyplatí.

Místo rozhoduje

Základem seriózní prezentace jakékoliv nemovitosti jsou kvalitní fotografie nejen jí samé, ale hlavně okolí. Každý potenciální kupující chápe, že byt má koupelnu a dům třeba předzahrádku, ale je to právě umístění nemovitosti v krajině nebo zástavbě, co ho zajímá nejvíce. Realitní kanceláře již běžně k fotografování používají drony nebo nemovitosti prezentují pomocí panoramatických snímků.

Chalupa či zahrádka ― Změna strategie

Rekreační objekty nebo zahrady jsou spíše na okraji zájmu realitních kanceláří, i když je do své nabídky občas zařazují. V případě zájmu o koupi takové nemovitosti nejen v Praze, ale v rámci celého středočeského kraje, se místo hledání na portálech vyplatí přímý kontakt. Někteří majitelé nemusí mít ve služby realitních kanceláří důvěru a na svoji nemovitost raději přímo vyvěsí ceduli s informaci, že objekt je na prodej.

Vyplatí se nespěchat

Dům, byt nebo zahrada. Jedno mají společné. V případě zájmu o jejich koupi se vyplatí nespěchat, důkladně se seznámit s okolím, s infrastrukturou a nenechat se tlačit do unáhlených rozhodnutí.

Jak jste na tom vy? Orientujete se v nabídce realitních portálů jako ryba ve vodě nebo jste z jejich prezentace zmateni? Podělte se s námi o své názory v komentářích.

Stanislava Malínková