Úroveň sexuální touhy každého z nás je jiná a navíc velmi proměnlivá. Změn doznává zejména s přibývajícím věkem a nejen to! Libido se výrazně mění i v průběhu dne, vliv na něj má dokonce i roční období. Pokud se chcete dozvědět, čím se libido řídí, pak se připravte – máme vám toho hodně co říct.

Proč máme libido jak na horské dráze? 

Je těžké s jistotou říci, proč se v určitých obdobích cítíme více „při chutí“. Zde je ale těch sedm nejčastějších příčin vyššího libida.

Nový vztah

Pokud jste na začátku milostného vztahu, je zcela normální, že se cítíte neustále vzrušení. Jedním ze znaků, podle kterých poznáte čerstvě zamilované dvojice, je neustálá touha milovat se. Je to proto, že v tomto období nám doslova zblázní hormony. Za vyšší libido jsou zodpovědné zejména dva z nich – dopamin a oxytocin. Toto období zamilovanosti trvá zpravidla tři měsíce až dva roky.

Častá masturbace

Naše těla fungují opravdu úžasným způsobem. Pokud procházíte obdobím, kdy hodně masturbujete a zkoumáte hranice své rozkoše, je velká pravděpodobnost, že vaše sexuální touha je vyšší než obvykle. Masturbace, stejně jako sex, totiž zvyšuje uvolňování hormonů, jako jsou testosteron a dopamin.

Naopak, pokud nejste nijak sexuálně aktivní, vaše tělo časem začne ignorovat své vlastní signály vzrušení a libido půjde nezadržitelně dolů. Do výšin ho znovu dokáží vystřelit erotické masérky nebo dívky na eskort v PrazeTy vám ukáží erotogenní zóny, o kterých jste ani neměli tušení! Objevování vlastního těla vás pak bude znovu bavit. 

Kvalitní sex

Pokud máte s partnerkou/partnerem hodně kvalitního sexu, můžete se cítit více vzrušení než obvykle. Opět, mohou za to hormony, které se při sexu uvolňují. V tomto případě je to jednoduché: pokračujte v tom co děláte, očividně to funguje!

Kouzelná denní doba… 

Většina z nás se oddává sexuálním choutkám ve večerních hodinách. Studie ale prokázaly, že nejvyšší libido máme někdy úplně jindy! 

Muži zmítá největší touha ráno po sedmé hodině, kdy je hladina testosteronu nejvyšší. Ta vede nejen k vyššímu libidu, ale i lepšímu výkonu! 

Naopak pro ženy je to čas kolem třetí hodiny odpoledne, kdy dosahuje svého vrcholu hladina estrogenu. Pánové, v této době je žena mnohem ochotnější oddat se žhavému sexu! 

… to správné období v měsíci… 

Dámy, měly byste vědět, že vaše libido závisí na fázích menstruačního cyklu. V jeho první polovině, kdy dochází k ovulaci, je hladina estrogenu vysoká, tím pádem se budete cítit více vzrušené. Nemusí vás to nijak děsit, je to zcela normální a nebojte se toho využít!

… a ideální ročním období

V současné době už máme vědecky prokázáno, že střídání ročních období skutečně ovlivňuje naši náladu a duševní zdraví. Stejně tak ovlivňují naši sexuální touhu. Jedna studie například ukázala, že hladina testosteronu je na podzim vyšší jak u žen, tak u mužů. 

Změna návyků

Začali jste důsledně cvičit? Změnili jste svůj jídelníček? Nebo jste změnili zaměstnání a vaše hladina stresu se náhle snížila? Všechny tyto změny mohou ovlivnit i vaše chutě na sex.

Vše do sebe zapadá. Zdravá strava bohatá na živiny přispívá k naší celkové, tedy i sexuální pohodě. Díky cvičení se také budete cítit lépe ve své kůži a získáte sebevědomí, které se může promítnout do větší touhy.  

Vypozorovali jste sami na době další okolnosti, které výkyvy libida způsobují?

Stanislava Malínková